Meer baby’s en minder leidsters in kinderdagverblijven

Steeds meer kinderdagverblijven kampen met een verminderd budget waardoor er steeds meer leidsters aanwezig zijn. Door middel van een nieuwe rekentool wilt de overheid inzicht krijgen in hoeveel kinderen een beroepskracht maximaal kan opvangen. Dit maximum zal per 1 januari 2013 van kracht worden. Toch heerst er nu al felle kritiek op deze tool.

Zo zouden sommige leidster meer baby’s of peuters op gaan vangen omdat berekend is dat dit zou kunnen. Toch is dit niet de juiste manier omdat de kinderen zo niet de aandacht zullen krijgen die ze nodig hebben. Het lijkt er po dat in de tool vooral uitersten berekend worden terwijl ook de aandacht aan de kinderen in de opvangverblijven erg belangrijk is. In deze tijd van bezuinigingen zijn veel leidsters nu bang te veel op hun vork te moeten nemen.

Toch verwacht men dat door middel van deze tool kinderdagverblijven anders om zullen gaan met de verdeling tussen de kinderen en de leidsters, door ze bijvoorbeeld in grotere ruimtes neer te zetten waar meer overzicht is en qua veiligheid in het kinderdagverblijf.

Tags: , , , , ,