Lastig opvoedbare kinderen

Dat ieder kind verschillend is, is niets nieuws. Je ziet dit overal in terug, het ene kind luistert altijd het andere kind heeft geen oren naar de mening van de ouders. Sommige kinderen leren graag en snel, anderen kunnen hier wat meer problemen mee ervaren. Toch moet ieder kind opgevoed worden en normen en waarden meekrijgen, dit kan soms wel eens problemen opleveren. Wanneer een kindje niet goed reageert op opvoedmethodes of wanneer ze lastig te benaderen zijn is het tijd om iets te veranderen in huis. De situatie kan snel uit de hand lopen en dit is voor niemand prettig. Voor het kind, de ouders en de eventuele andere kinderen in het gezin kan dit vervelend zijn. Vaak wordt de vinger naar de ouders gewezen wanneer er problemen in het gezin zijn, dit is niet altijd terecht.

Opvoeden, wat is dat eigenlijk?

Opvoeden is een taak van ouders om een kind kennis, normen, waarden en manieren bij te brengen. Simpel gezegd is het de invloed die uitgeoefend wordt op de ontwikkeling van een kind. Als ouder ben je natuurlijk verantwoordelijk voor de opvoeding van je kindje, maar ook grootouders, de oppas en de schooljuf bieden hulp bij opvoeding. Al deze mensen zijn bezig om te sturen naar goed gedrag van het kind, ondanks dat dit niet altijd effect heeft is het goed om je hier op te focussen. Wanneer je zoontje of dochter wat ouder is zal hij of zij ook beïnvloed worden door vriendjes en vriendinnetjes. Opvoeden is erg belangrijk, maar weet dat je een kind niet kunt vormen. Je kunt het alleen goede handvatten meegeven en in de juiste richting sturen.

Hoe moet je opvoeden?

In ieder gezin of in elke familie gaat opvoeden anders. Toch zijn er wel een aantal basisvaardigheden. Zo is het belangrijk om altijd te communiceren met je kind en negatief gedrag te negeren. Door negatief gedrag te negeren en positief gedrag te belonen kun je positief gedrag stimuleren.

Structuur is erg belangrijk voor een kindje, probeer hier dus zoveel mogelijk rekening mee te houden. Opvoeden is voor iedereen wel eens lastig, sommige ouders gaat het wat gemakkelijker af dan anderen. Wanneer het echt niet wilt lukken kun je ook altijd hulp inschakelen. Gezinsbegeleiding is een goede steun voor ouders en kind.

Tags: