Kraamzorg aanvragen: hoe werkt het en waar kun je terecht?
Je bent zwanger! De zwangerschapstest was positief, je hebt het je naaste familie verteld, en de eerste afspraak met de verloskundige staat in je agenda. En nu? Wat moet je allemaal regelen voordat de bevalling zich inzet? Hoewel een zwangerschap en een bevalling altijd anders gaat dan ‘volgens het boekje’, kun je je wel op heel veel dingen voorbereiden zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan. Eén van de dingen die je moet regelen is het aanvragen van de kraamzorg. Maar wanneer doe je dat? En hoe werkt dat precies? En hoe weet je nu welke kraamzorg je moet kiezen?
Kraamzorg aanvragen
De meeste kraamzorgbureaus adviseren om ongeveer in de 13e week van de zwangerschap je in te schrijven voor de kraamzorg. Dus al heel snel in je zwangerschap ga je op zoek naar een kraamzorgbureau waar jij je prettig bij voelt. Ben je voor het eerst zwanger, dan is het allemaal nieuw en heb je vaak geen idee welke kraamzorgbureaus er in je omgeving zijn. Je verloskundige kan je hierbij van advies voorzien en ze beschikken vaak over flyers van kraamzorgbureaus bij jou in de buurt. Of vraag aan familie, vrienden of buren naar ervaringen.
Kraamzorg aanvragen kun je via een aanmeldformulier op de website van de kraamzorgbureau van jouw keuze. Vaak kan het ook telefonisch indien gewenst.
Let er wel op dat je ook bij je zorgverzekering inschrijft voor kraamzorg. Afhankelijk van jouw verzekering zal de zorgverzekering (een deel van) de kraamzorg vergoeden.
Intakegesprek
Later in je zwangerschap belt een medewerker van het kraamzorgbureau je op om een afspraak te maken voor en intakegesprek. Tijdens dit gesprek wat vaak bij jouw thuis plaatsvindt, wordt aan je uitgelegd wat je van de kraamzorg kunt verwachten en wat niet en op hoeveel uren je recht hebt. Ook worden je persoonlijke omstandigheden doorgenomen en je wensen en verwachtingen van de kraamzorg.
De bevalling en de kraamzorg
Dan is het zover, de bevalling dient zich aan. Bij de keuze voor een thuisbevalling komt de kraamverzorgster bij u thuis na een oproep van u of van de verloskundige. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij de bevalling.
Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis is het wellicht ook mogelijk dat de kraamverzorgster van het kraamzorgbureau bij uw bevalling is, maar dit zal per ziekenhuis verschillend zijn.
Bij een medische bevalling in het ziekenhuis wordt u begeleidt door de verpleegkundigen uit het ziekenhuis.
Na de bevalling neemt de kraamverzorgster veel taken van u uit handen. Zij houdt, samen met de verloskundige, de gezondheid van u en uw baby goed in de gaten. De kraamverzorgster geeft ook veel voorlichting en instructie over de verzorging van de baby en over borst- en flesvoeding. En zij neemt een deel van de huishoudelijke taken over. Ze zullen hun best doen om de kraamtijd zo fijn mogelijk te maken waarin u optimaal kunt genieten van het kleine wondertje.