Baby’s hebben meer beweging nodig

Verscheidene organsiaties die gemoeid zijn met de gezondheid van kinderen pleiten voor het verminderen van het gebruik van maxi-cosi’s. Door het gebruik van maxi-cosi’s krijgen kinderen te weinig lichaamsbeweging wat dikke baby’s als gevolgen heeft. In dit artikel beschrijven we enkele tips voor het stimuleren van beweging bij baby’s.

Al erg jong kunnen kinderen last van overgewicht krijgen, dit kan veroorzaakt worden door te weinig lichaamsbeweging. Er zit een grote kans in dat dikke kinderen ook dik worden als volwassene. Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de kinderen die overgewicht hebben, als volwassene ook dik worden.

Beweging tips voor baby’sbaby

  • Kinderen die zelf nog niet kunnen zitten kunnen het best zo min mogelijk in een kinderstoel gezet worden. Ze krijgen hierdoor namelijk weinig ruimte om hun armpjes en beentjes te bewegen, daarnaast is het ook slecht voor de rug. Probeer bij het eten het kind op schoot te houden en niet in de kinderstoel.

  • Wanneer een baby wakker is, kun je hem het beste (onder toezicht) op zijn zij of buik leggen zodat de nek- en rugspieren getraind kunnen worden. Hierbij gan baby’s uiteindelijk zelf op ontdekkingstocht. Ze beginnen eerst met rollen en draaien op hun zij, waarna ze uiteindelijk doorrollen op de buik. Als ze dit eenmaal onder de knie hebben gaan ze leren tijgeren en vervolgens ook kruipen.

  • Maak een afgeschermd plekje voor de baby, zodat hij makkelijk en veilig kan spelen.

  • Zorg hierbij voor een warme, stevige en ruwe ondergrond.

  • Wanneer de baby wordt gedragen, probeer dan de houding af te wisselen, van links, rechts en het midden.

  • Baby’s vinden dingen die rammelen en rollen erg leuk, hier zijn leuke speeltjes voor die je als baby cadeau kunt vragen als er mensen op kraamvisite komen. Een andere leuke oplossing is bijvoorbeeld een lege frisdrankfles gevuld met rijst of macaroni. De fles rammelt lekker en de baby kan er bijvoorbeeld ook omheen of overheen kruipen.